COLUMN: Op naar het rijk der armoede…

Het coronavirus is nog niet weg in 2021.
Het rijk der vrijheid…Het moeten zo ongeveer de meest uitgesproken woorden zijn het voorbije jaar maar het bleken holle woorden.

Er is geen sprake van een rijk der vrijheid en het begint er stilaan op te lijken dat het verdomde coronavirus alle slimme mensen die maar maatregelen blijven uitvinden een stevige neus zet, keer op keer. Van “een verschrikkelijk stekelprofiel” tot “mogelijk zes keer besmettelijker”…Die berichten sijpelden door in Europa nadat in Zuid-Afrika een nieuwe coronavariant werd ontdekt. Dat venijnige beestje veroorzaakte wereldwijd paniek, zelfs in die mate dat steeds meer landen een inreisverbod invoerden voor landen in het zuiden van Afrika. Een beetje vijgen na Pasen want al snel dook de nieuwe variant op in meerdere Europese landen. De uiteindelijke gevolgen van de nieuwe variant –het onding werd godbetert ‘omikron’ gedoopt- vallen nog af te wachten maar goed nieuws brengt zo’n nieuwe variant doorgaans niet.

Herinner je de deltavariant die nu verantwoordelijk is voor de vierde coronagolf in ons land. De vaccins konden weliswaar voorkomen dat de zorgsector implodeerde maar de golf van besmettingen bleek niet tegen te houden, ondanks de geslaagde vaccinatiecampagne in Vlaanderen. Het gevolg waren de zoveelste maatregelen en een groot kruis over het aangekondigde rijk der vrijheid. En terwijl de deltavariant in de vierde golf stilaan naar haar hoogtepunt kruipt, wordt de volgende variant al breed uitgesmeerd in de media, inclusief straffe koppen die bij velen moedeloosheid oproepen. Ondertussen kijken al zwaar getroffen sectoren zoals de horeca en de evenementen alweer aan tegen quasi onwerkbare maatregelen. De overheid had beter steunmaatregelen voorzien en de sectoren gewoon gesloten maar aangezien zelfs de muizen de staatskas hebben verlaten, bleek dat geen optie. In de plaats daarvan zegt de regering: u mag nog een beetje geld verdienen, beste uitbater, net genoeg om uw belastingen te betalen. Het blijft maar de vraag hoeveel golven sommige sectoren nog kunnen dragen vooraleer ze langzaam maar zeker verschrompelen tot fijne herinneringen uit de pre-coronatijd.

Zijn er andere opties? Leren leven met het virus en de doden begraven is een mogelijkheid maar dat is meer een 14e eeuwse oplossing. Wat kan je dan wel doen nu we van golf naar golf en van variant naar variant gaan? Je zou kunnen investeren in de zorgsector, zowel in flexibele IC-infrastructuur als in gekwalificeerd personeel dat een aanvaardbaar loon krijgt. Je zou ook de verplichte vaccinatie –indien medisch verantwoord uiteraard- kunnen invoeren maar ook dat blijkt erg moeilijk. Tja, neem dan maatregel na maatregel en neem het economische bloedbad er ineens bij. Ik kan de OCMW’s aanraden om nu al een aanvraag in te dienen zodat ze binnen afzienbare tijd drie verdiepingen kunnen bijbouwen. Ze gaan ze nodig hebben want de middenklasse wordt langzaam vermoord en niet per definitie door het coronavirus. Van het rijk der vrijheid naar het rijk der armoede…anno 2021 is de stap lang zo groot niet meer.

Bart Mertens

Lees meer over