Na een hectisch jaar hoopt journaliste Greet De Keyser snel op bezoek te kunnen bij haar familie

30 januari 2021 | 11u41 | Gepost door annpeeters
Greet
Journaliste Greet De Keyser woont en werkt in Washington DC. De afgelopen maanden waren hectisch door de presidentsverkiezingen en de berichtgeving rond de COVID-19-pandemie. Nieuws stopt nooit, toch maakt Greet tijd vrij voor een babbel.

Tot mijn 18 de heb ik in Aarschot gewoond, dan ben ik eerst naar Antwerpen verhuisd, daarna Brussel en terug Antwerpen. In het begin van 2000 ben ik naar de VS getrokken. Ik ging naar school in Atheneum Aarschot. De laatste twee jaar volgde in Latijn-Grieks in Atheneum Leuven, in de gebouwen aan het stadspark in de Naamsestraat. In Leuven heb ik nooit gewoond, maar als ik in België ben, ga ik meestal wel een namiddag shoppen in Leuven. Mijn ouders en zus wonen nog steeds in Aarschot. Aan die stad heb ik veel leuke jeugdherinneringen. Als kind was er de ruimte en het groen om in te spelen. Als tiener waren er in Aarschot de winkels en de cafés. Als jongvolwassene genoot ik van het uitgaansleven in Leuven. Normaal kom ik drie tot vier keer per jaar naar België, door de pandemie kan dat nu helaas niet”, zegt Greet De Keyser.

Greet heeft wijsbegeerte gestudeerd in Brussel: “Ik woonde eerst met mijn lief in Antwerpen en ging met de trein op en af. De laatste jaren was ik op kot in Brussel. Ik had een kamer in een kraakpand. We woonden er met een tiental mensen. Het gebouw was eigendom van de VUB, maar stond leeg. Wij hebben het opgeknapt en leefbaar gemaakt. De VUB liet begaan.”

Hoe ben je in de journalistiek terechtgekomen? “Via een goede vriendin - Della Bossiers - die me aanraadde om te solliciteren bij BRTN omdat ze me hoorde klagen over mijn job op het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Zij zag me voortdurend met mijn neus in kranten en tijdschriften zitten en raadde me aan een baan te zoeken waar ik het werk echt graag zou doen. Ik heb het telefoonboek gepakt en ben beginnen bellen. Bij het radioprogramma ‘Van Mensen en Dingen” hadden ze iemand nodig. Ik ben een proef moeten gaan doen, want er waren vele kandidaten. Ik heb de job gekregen en de rest is ‘history’.”

greet

Hoe is het leven in Washington DC? “Ik heb het hier na 20 jaar nog steeds naar mijn zin. Ik heb hier samen met mijn vriend Bart Vandaele een leuk leven uitgebouwd. Ik ben nog steeds journalist in hart en nieren. Bart heeft een bar ‘The Betsy’ en een restaurant ‘Belga Cafe’ die beiden succesvol zijn. Zijn zaak ‘BToo’ hebben we moeten sluiten.  Het was een erg moeilijke en pijnlijke beslissing, maar de enige juiste. We zagen dat er door de coronamaatregelen geen inkomsten meer konden gegenereerd worden, want plaats voor tafels buiten was er niet.  Ik heb de afgelopen vier jaar heel wat tijd in het Witte Huis doorgebracht, wat bijzonder boeiend is. De jaren onder president Trump waren erg druk voor de journalisten, heel cynisch, want nooit voorheen werd de pers zo door het slijk gehaald.”

Ik heb de afgelopen vier jaar heel wat tijd in het Witte Huis doorgebracht, wat bijzonder boeiend is. De jaren onder president Trump waren erg druk voor de journalisten, heel cynisch, want nooit voorheen werd de pers zo door het slijk gehaald.”

Hoe verliep de integratie 20 jaar geleden? “De aanpassing moet van jezelf komen. Laat dat duidelijk zijn. Als je immigreert, moet je je aanpassen aan je nieuwe thuisbasis. Wij wonen vlak bij DC, maar toch op de buiten. Het is er stil als wij wat rust willen en natuur te over als we er nood aan hebben. We hebben er een mooie en grote tuin waar we 100% privacy hebben. Ik heb als journalist heel hard moeten werken. Je moet deuren openbreken, want niemand heeft zomaar tijd voor een journalist waar ze nooit iets over gehoord hebben, uit een land dat ze nauwelijks kunnen thuiswijzen op een kaart. Het harde werk heeft resultaten opgeleverd. Ik kon als eerste Belgische journalist een one-on-one interview met een zittend president doen. President Bush gaf me zelfs twee keer een persoonlijk interview.”

Greet

Zoeken Belgen elkaar op in Washington? Niet echt. Je komt ze tegen op feestjes op de Belgische ambassade.  Bart en ik zien ze af en toe ook in onze restaurants, maar Belgen hokken niet zo in Belgische organisaties, zoals de Fransen doen bijvoorbeeld. Belgen integreren snel in de Amerikaanse samenleving.

Kom je nog geregeld naar ons land? Het is nu geleden van het begin van de pandemie. Normaal kom ik drie tot vier keer per jaar op bezoek.

Zou je ooit definitief terugkeren naar België? Dat weet ik echt nog niet. Alles kan, niets moet.

De laatste maanden werd je opgeslorpt door de Amerikaanse verkiezingen, hoe was dat? Enorm slopend, spannend en met heel veel opmerkelijke momenten, zoals de president die in het hospitaal terecht kwam met Covid-19.

Ben je tevreden met de winnaar van de presidentsverkiezingen? De man die meer dan 270 kiesmannen heeft, is de legitieme president. Dat is Joe Biden geworden, hoe Donald Trump ook probeerde om dit verdict uit te stellen. Stel me dezelfde vraag binnen een goed jaar en dan zal ik je kunnen zeggen of de president aan de verwachtingen voldoet.

Zal Biden een goede president voor alle Amerikanen worden?  Hij beloofde alvast om een president voor ALLE Amerikanen te worden, niet alleen voor diegenen die voor hem stemden. Vergeet niet dat er 72 miljoen Amerikanen voor Trump hebben gestemd, dat is een groot aantal en zal het werk van Biden bijzonder moeilijk maken.

Wat mogen we je nog wensen, Greet? Een goede gezondheid, veel liefde en een snel bezoek aan mijn ouders, zus en haar familie in België. Hetzelfde wat ik jou en al je lezers wens.

 

Lees meer over