Huizenmarkt boomt na lockdown: "Kandidaten zouden gevochten hebben voor een woning"

Vastgoed
Corona heeft ons dagelijkse leven op zijn kop gezet, zo veel is zeker. Maar het virus blijkt ook een impact te hebben op ons gevoelsleven. Zelfs bij grote levenskeuzes, zoals de aankoop van een huis, schijnen we plots veel emotioneler te reageren. De vraag naar woningen is na de lockdown pijlsnel de hoogte in gegaan, en ook de bedragen die daarvoor geboden worden, liggen hoger dan een half jaar geleden. Een vaststelling waar de immobiliënsector nog elke dag vreemd van opkijkt. Drie regionale kantoren laten hun licht schijnen op de woningmarkt in coronatijden.
Living Stone

Living Stone in Leuven: “Meer kandidaat-kopers, hogere biedingen”

Toen het Leuvense immokantoor Living Stone van Koen Hoste na de lockdown niet alleen met een sterk gestegen vraag naar koopwoningen maar ook met een enorme toevloed aan potentiële huurders werd geconfronteerd, zocht het immokantoor haar toevlucht tot digitale oplossingen. “We konden de vragen praktisch niet meer behappen.” 

Hij doet er niet flauw over. 2019 was een goed jaar, de Leuvense immomarkt zat goed, kopen en verkopen verliep vlotjes. Maar toen kwam Covid-19 en was er plots een lockdown. “Acht weken hebben we onze job niet kunnen doen”, blikt zaakvoerder Koen Hoste terug. "Slechts een beperkt aantal van onze bediendes hebben we aan het werk kunnen houden, de rest stond op technische werkloosheid. En voor de zelfstandige makelaars was het nog erger.”

Maar toen besefte hij nog niet dat de grootste uitdaging voor het Leuvense immokantoor nog moest komen. “Toen we weer konden werken, werden we plots geconfronteerd met een enorm aantal huuraanvragen”, gaat hij verder. “Leuven kent traditioneel een sterke huurmarkt, maar nu was het hek echt van de dam. Voor sommige panden had je 30 tot 40 kandidaten, en die mocht je niet samen laten komen.” Het werd al snel duidelijk dat dit voor het kantoor praktisch niet haalbaar was. “We konden het organisatorisch niet bolwerken”, bekent hij. Een oplossing werd gevonden in de creatie van een digitaal traject. “Mensen moesten zich  digitaal aanmelden”, verduidelijkt hij. “Een stap die er voor velen te veel aan was, waardoor het aantal kandidaten wel haalbaar bleek.” Om het half uur werd een bezoek gepland, en hoewel de situatie nog niet echt gestabiliseerd is, werd het weer behapbaar. 

Maar naast de huurmarkt nam ook de verkoop van woningen een hoge vlucht. Want ook hier steeg de vraag exponentieel, terwijl het aanbod aan woningen niet steeg. Integendeel. “We zagen dat heel wat medioren en senioren hun oorspronkelijke plan om hun woning te verkopen en naar een appartement te verhuizen, toch even opborgen”, gaat Hoste verder. “Laat ons nog maar even in ons huis met een tuin blijven, zag je ze denken.” En alhoewel men zou kunnen verwachten dat corona en de gestegen jobonzekerheid mensen zou tegenhouden om de stap naar een eigen woning te zetten, bleek het tegendeel waar. “Als we gewild hadden, hadden we iedere woning meteen aan de eerste de beste kunnen verkopen”, aldus Hoste.

Maar als goede makelaar wilde hij die weg liever niet opgaan. “We hebben beslist om steeds een ‘avant première’ in te richten”, verduidelijkt hij. “We hebben voor ieder pand bezoekdagen georganiseerd met vaste momenten, waarbij we voor één pand soms wel 60 bezoekers hadden. En nadien kreeg iedereen 72 uur de tijd om een bod te doen, gebaseerd op onze vraagprijs die werd opgesteld op basis van een exacte schatting.” Al bleek het meest unieke dan weer in die biedingen te zitten. “In 90 procent van alle verkopen haalden we een prijs die 10 tot 20 procent boven de geschatte vraagprijs zat”, aldus Hoste. “Iets dergelijks had ik op die schaal nog nooit gezien.”

Een verklaring hiervoor vindt hij vooral op het emotionele vlak. “Tijdens een diepe crisis nemen mensen vaak emotionele beslissingen, ze hebben een droom van een eigen woning en die willen ze nu in vervulling zien gaan.” Daarnaast ziet hij ook de generatie-ondersteuning als bijkomende verklaring. “Ouders of grootouders hebben geld en achten nu het moment rijp om hun kinderen financieel te ondersteunen bij de aankoop van hun woning.” Vanwege de grote strijd om een woning ziet Hoste ook meer en meer Leuvenaars uitwijken naar het Hageland. “Aarschot, Diest en Tienen worden steeds aantrekkelijker”, aldus nog Hoste. “Het is er immers iets goedkoper.” 

“We streven er naar om binnen anderhalf jaar volledig paperless te zijn en onze avant-premières, opgericht door corona, zullen we ook behouden. Alleen bij de ondertekening van het contract willen we koper en verkoper graag nog  eens ‘in real life’ in ons kantoor zien. Want dat is toch het  belangrijkste moment.” En zo heeft Covid-19 misschien toch iets positiefs met zich meegebracht.

Vastgoed Dekrem

Team Vastgoed Dekrem uit Haacht: “Persoonlijk contact gemist”

Door de coronacrisis moet er binnen het Team Vastgoed van het Haachtse Dekrem harder dan ooit gewerkt worden. Zelfs huizen die grondig moeten gerenoveerd worden gaan als zoete broodjes over de toonbank. Maar Carl Boury is vooral blij dat hij zijn klanten opnieuw persoonlijk kan begeleiden. “Want dat persoonlijk contact hebben we toch het meeste gemist.”

Ze hadden tal van afspraken in hun agenda staan, verschillende bezichtigingen stonden gepland. Maar toen Covid-19 voor de gekende lockdown zorgde, kreeg ook vastgoedkantoor Dekrem, dat al meer dan 40 jaar bestaat in Haacht, voor het eerst de opdracht om te sluiten. “Ineens viel alles stil”, blikt vastgoedmakelaar Carl Boury terug. “In het begin moesten we nog een aantal mensen afbellen, zonder dat er zicht was op wat de toekomst zou brengen. We konden nog een aantal dossiers administratief afhandelen. Maar dan was het gedaan.” 

Toen ze begin mei de toelating kregen om alles weer op te starten, werd  ook het Haachtse kantoor geconfronteerd met een massale interesse vanuit de koperskant. “Waar een pand vroeger gemiddeld op 10 tot 15 aanvragen in twee weken tijd kon rekenen, waren dat er nu vaak 40.” Om iedereen de kans te geven een bod te doen voerde ook het Haachtse kantoor het gekende bon onder gesloten omslag in. “Als we dan alle omslagen, meestal in aanwezigheid van de verkoper, openden, werd het hoogste bod weerhouden”, gaat hij verder. “En dat bod was steeds boven de vraagprijs, die nochtans steeds op een correcte schatting was gebaseerd.”

Opvallend was dat de gretigheid bij de kopers ook speelde bij woningen waar de nodige renovatiewerken noodzakelijk waren. “Terwijl men vroeger verschillende panden bezocht en vaak nog eens terugkwam om te kijken, werd ook bij deze woningen meestal meteen een bod gedaan”, aldus Boury. “Kopers beslissen ook hier meteen, uit angst dat iemand anders ermee zou gaan lopen.” Een vaststelling die Boury geregeld deed, aangezien het aanbod aan te renoveren woningen in Haacht opvallend hoog is. “In Haacht vind je heel wat nieuwbouwappartementen en nieuwe assistentiewoningen”, verduidelijkt hij. “Mensen blijven graag hier in Haacht wonen, aan de huizen die op die manier verkocht worden is dan ook meestal heel wat werk.”

Daarnaast merkte Boury op dat sinds corona ook de verhuring van woningen met een tuin heel snel gaat. “Binnen één dag vinden we voor een dergelijke woning een nieuwe bewoner”, bekent hij. “Alleen de appartementenmarkt, die is stabiel gebleven.”

Immo Marina

Immo Marina uit Tremelo: “Grote nervositeit ebt weg”

Hij had verwacht dat het begin dit jaar wat rustiger zou zijn. Door de aangekondigde afschaffing van de woonbonus was het vorig jaar immers heel druk geweest. Maar dat de immowereld zodanig zou veranderen, dat had Tom Vandemoortele, zaakvoerder van Immo Marina uit Tremelo, niet verwacht. “In mijn 12-jarige loopbaan heb ik dit nog nooit meegemaakt.”

Toen eind vorig jaar werd aangekondigd dat je vanaf 2020 niet meer zou kunnen genieten van het belastingvoordeel bij het afsluiten van een lening voor een gezinswoning in Vlaanderen, zorgde dit bij heel wat mensen voor een versnelling van het koopproces. Wie eraan dacht een woning te kopen nam die beslissing vaak sneller, en toch zeker voor het einde van het jaar, om nog van de woonbonus te kunnen genieten. Dat merkte ook Tom Vandemoortele, zaakvoerder van Immo Marina in Tremelo. Ook hij moest de laatste maanden van 2019 een tandje bijsteken. Maar de kalmere periode die hij begin 2020 had verwacht, kwam er niet. “Het bleef vreemd genoeg even druk”, blikt hij terug. Tot alles in maart plots helemaal stilviel. “Een tijdlang mochten we niets meer doen”, vertelt hij. “De eerste week hebben we nog een aantal afspraken afgezegd. Een aantal panden die nog maar net op de markt waren gekomen, kregen wel plots enorm veel interesse. Voor één pand waren er meer dan 80 geïnteresseerden.”

Na de lockdown werd het zoals verwacht dan ook enorm druk. “Ook in onze landelijke gemeente zag ik een enorme nervositeit”, aldus Vandemoortele. "Het leek echt alsof mensen tijdens de lockdown voldoende tijd hadden gehad om over hun woonsituatie na te denken en ze uit angst voor een tweede lockdown meteen liefst van woning veranderden. In die 12 jaar dat hij in het vak actief was, had hij dat nog nooit meegemaakt. Als er iets online kwam, werd er bijna om gevochten”, bekent hij. “Roepen en tieren om het toch maar te kunnen kopen. Hierdoor hebben we voor een aantal panden dan ook biedingen onder gesloten omslag ingevoerd.”

Covid-19 had nog een bijkomend gevolg voor zijn landelijke kantoor. “Omdat er zo veel mensen thuis werkten, verlegden veel kopers hun interesse naar onze regio”, aldus Vandemoortele. “Waar ze vroeger vooral in de as Brussel-Antwerpen zochten omwille van de bereikbaarheid, ontdekten ze plots de voordelen van onze regio. Aangezien ze toch veel zouden thuis werken, merkten ze dat ze hier veel meer waarde voor hun geld kregen. Ook de duurdere prijscategorieën boven 700.000 euro kregen plots meer interesse.”

Klagen doet de zaakvoerder dan ook niet. “Heel de zomer lang hebben we het heel druk gehad. Pas sinds enige dagen normaliseert de situatie zich”, besluit hij. “Al kan ik nu ook niet zeggen dat ik met mijn vingers kan draaien. Maar de grote nervositeit, die begint toch wel weg te ebben. En daar ben ik eigenlijk ook niet treurig om.”


Tekst: Conny Justé/Foto: Conny Justé en if

Lees meer over