Al meer dan 65.000 bezoekers voor KNAL! Stadsfestival van de Big Bang

22 december 2021 | 07u16 | Gepost door annpeeters
knal
Het stadsfestival dat Georges Lemaître en zijn bigbangtheorie eert, loopt ondertussen bijna 3 maanden en bracht al meer dan 65.000 bezoekers op de been.
 KNAL! is een initiatief van KU[N]ST Leuven, samenwerkingsverband van stad Leuven en KU Leuven. Het stadsfestival ging midden oktober met een knal van start met een betoverend lichtparcours dat meer dan 25.000 bezoekers op de been bracht. De toptentoonstellingen trokken ondertussen ruim 30.000 bezoekers. Een ander hoogtepunt was het tiendaagse Planetarium Music Festival op het Martelarenplein. Deze innovatieve 360° beleving in een kosmische dome was volledig uitverkocht met meer dan 3.000 tickets. Een nieuw onderdeel van het stadsfestival was KNAL! Fringe, een eigenzinnig expo- en performanceparcours dat jonge makers en experiment centraal stelt. Het werd bezocht door meer dan 1.000 kunstliefhebbers. Schepen van cultuur en covoorzitter van KU[N]ST Leuven, Denise Vandevoort, is blij met deze nieuwe programmapoot: ‘Kansen geven aan beloftevol jong artistiek talent is iets waar we in Leuven op inzetten’. Ook de talrijke voorstellingen, lezingen, stadswandelingen en andere activiteiten in het kader van KNAL! zijn druk bezocht (7.150 bezoekers).

Ondanks deze mooie bezoekerscijfers is de impact van corona wel degelijk voelbaar. Zo zijn een aantal evenementen afgelast of uitgesteld. Maar KNAL! is nog niet gedaan. Naast de expo’s in M Leuven, Universiteitsbibliotheek en PARCUM, die tot 16 januari lopen, wordt het nieuwe stadskunstwerk van de Franse kunstenares Félicie d’Estienne d’Orves eind januari onthuld. Bart Raymaekers, rectoraal adviseur Kunst, Cultuur en Erfgoed van de KU Leuven en covoorzitter van KU[N]ST Leuven kijkt hier alvast naar uit: ‘Het kunstwerk past perfect bij het thema van de big bang en waar universiteitsstad Leuven voor staat: een breder zicht op de wereld en de kosmos door vernieuwing, creativiteit en het verleggen van grenzen.’

Foto: KNAL

Lees meer over