Collectie M Leuven breidt uit met 60 hedendaagse kunstwerken

8 februari 2022 | 10u56 | Gepost door annpeeters
It carrying the inferno, Ria Pacquée, 1995, Collectie Vlaamse Gemeenschap © Ria Pacquée
De collectie van M Leuven breidt in één klap uit met 60 werken van hedendaagse kunstenaars. Met dank aan de Vlaamse overheid: die kocht in 2021 voor bijna 4 miljoen euro aan kunst om de sector te steunen. M was nauw betrokken bij de selectie van de werken, en krijgt er nu dus 60 langdurig in bruikleen.
In 2021 maakte de Vlaamse overheid een uitzonderlijk groot budget van 3,98 miljoen euro vrij voor de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Dat is een verzameling van ruim 18.000 werken, die samen een volledig beeld geven van kwaliteitsvolle en internationaal relevante (hedendaagse) Vlaamse kunst. Met die bijna 4 miljoen kocht de Vlaamse overheid 281 werken van 180 kunstenaars. “Heel wat beeldende kunstenaars hadden bij gebrek aan ondernemingsnummer geen recht op steunmaatregelen zoals de culturele activiteitenpremie,” aldus Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). “Met deze aankopen willen we hen ondersteunen tijdens deze coronacrisis.”

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

De selectie gebeurde door een commissie van onafhankelijke curatoren en experten uit de zes Vlaamse musea voor hedendaagse kunst. M Leuven is een van die musea, naast M HKA, S.M.A.K., Mu.ZEE, Middelheimmuseum en Fotomuseum Antwerpen. De werken maken voortaan deel uit van de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap, maar de musea krijgen ze langdurig in bruikleen.

Van de 281 aangekochte werken gaan er dus 60 naar M Leuven. In totaal zijn ze van 33 kunstenaars, die actief zijn in uiteenlopende media: schilderkunst, tekeningen, beeldhouwkunst, fotografie, videokunst en installaties. Bij de selectie lag de nadruk op sociale en politieke thema’s, identiteit, ecologie, etnisch-culturele diversiteit, de aanwezigheid van vrouwelijke kunstenaars en een herwaardering van ambachtelijke procedés.

Bij de kunstenaars van wie werk naar M komt, zijn onder meer huidige M-resident Tom Hallet, Oriol Villanova, Vincent Geyskens, Tina Gillen, Aleksandra Chaushova, Yannick Ganseman en Dirk Braeckman. Rond een van hen, Leen Voet, organiseert M volgend jaar een solotentoonstelling. Voet (°1971) breidt haar schilderkunst graag uit met objecten, tekeningen en ruimtelijke installaties. Heldere tonen karakteriseren haar werk. Van haar werden drie duo’s van schilderijen aangekocht uit de reeks ‘Je fais ce que je veux’ (2019-2021).

Denise Vandevoort, Leuvens schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M (Vooruit), reageert verheugd. “We zijn de Vlaamse Gemeenschap enorm dankbaar voor het vertrouwen in M Leuven. Dat heeft zich altijd geprofileerd als een transhistorisch museum, met een grote expertise op vlak van middeleeuwse beeldhouwkunst die het gretig deelt met partners uit de sector. Daarnaast biedt M een platform aan hedendaagse kunstenaars, ongeacht in welk stadium hun carrière of oeuvre zich bevindt. Door de uitbreiding van de M-collectie wordt die transhistorische profilering op nationaal en internationaal niveau alleen maar versterkt.”

“We zijn heel dankbaar voor de langdurige bruiklenen van de Vlaamse Gemeenschap,” aldus nog Eva Wittocx, curator en afdelingshoofd Hedendaagse Kunst. “M vindt het een belangrijke taak om zich te engageren voor zowel opkomend talent als meer gekende kunstenaars, hun werk te tonen aan een breder publiek en hen te blijven volgen. We nemen hun kunst ook in toekomstige projecten op.”

kunst
Je fais ce Que je veux #06, Leen Voet, 2019-2021, Collectie Vlaamse Gemeenschap © Leen Voet & Baronian Xippas (foto: Kristien Daem).
kunst
Sincerely yours, Tom Hallet, 2021, Collectie Vlaamse Gemeenschap © Tom Hallet